Trišakio nervo neuralgijos chirurginis gydymas

Neurovaskulinis konfliktas

The superior cerebellar artery is adherent to the trigeminal nerve causing compression and painful trigeminal neuralgia attacks.

Dėl kraujagyslės ir nervo kontakto esantis skausmas paprastai sunkiai numalšinamas su medikamentais. Chirurginis gydymas taikomas tik, kuomet medikamentinis gydymas yra neefektyvus bei atlikus visus reikalingus tyrimus TN priežasties nustatymui. Tai gali būti mikrovaskulinė dekompresija (taikoma, kuomet yra diagnozuotas trišakio nervo spaudimas su kraujagysle), kurios efektyvumas > 90%. Nelabai tinka vyresnio amžiaus ligoniams, dėl didesnių pooperacinių komplikacijų rizikos. Tačiau jos ilgalaikis efektyvumas, esant neurovaskulinam konfliktui leidžia šį metodą siūlyti kaip efektyviausią.

Radiodažnuminė abliacija

trigeminal-neuro RF

Trišakio nervo ganglijaus radiodažnuminė abliacija ar jo kompresija su adatiniu balionu taikoma, kuomet nėra neurovaskulinio konflikto ar sunki ligonio terapinė būklė. Jos efektyvumas skausmo mažinimui apie 60-75%, o po 5 metų operacijos teigiamą poveikį naudojant ir medikamentus jaučia iki 45% ligonių. Šis gydymo būdas gana skausmingas ir taikomas centruose, kuriuose nėra Gama peilio.