Obsesinis kompulsinis sindromas

Obsesinis kompulsinis sindromas (OKS) yra psichiatrinė liga, kurios metu pacientas patiria nepageidaujamas obsesines mintis, kurios sukelia nerimą ir baimę, kartu su kompulsiniais, pasikartojančiais veiksmais skirtais sumažinti nerimą. Pacientai supranta, kad jų veiksmai nelogiški ir beprasmiai, bet negali nustoti jų atlikinėti ar atsikratyti įkyrių minčių, todėl ši liga sukelia gėda, atsiskyrimą ir izoliaciją, taip pat impulsyvus veiksmų atlikimas atitraukia ir nuo kasdieninės įprastos veiklos. OKS serga apie 1% visų suaugusių. Manoma, kad jis turi neurobiologinį pagrindą. Radiologiniai smegenų tyrimai parodė, kad sergančiųjų OKS smegenų aktyvumas yra pakitęs lyginant su sveikais žmonėmis. Elgesio, bei kognityvinė psichoterapijos, kartu su medikamentiniu gydymu yra pirmo pasirinkimo metodai.

Rezistentiškam OKS gydyti, kai ligonio būklė negerėja mažiausiai 5 metus, nepaisant agresyvaus gydymo, gali būti pasitelkiama giliųjų branduolių stimuliaciją. JAV vaistų ir maisto tarnyba (FDA) 2009 metais įteisino giliųjų branduolių stimuliacijos panaudojimą OKS gydymui išskirtinais atvejais. Nors šios operacijos poveikis sergantiems OKS šiuo metu dar tiriamas, manoma, kad stimuliacija gali padėti sugrąžinti balansą pakitusiems neuronų tinklams. Yra atlikta tyrimų, kuriuose gauti teigiami rezultatai panaudojus giliųjų branduolių stimuliaciją OKS gydymui. Tačiau tokių tyrimų pacientų grupės yra mažos.


Plačiau apie obesinį kompulsinį sindromą

Obsesinis kompulsinis sindromas sukelia nelogiškas įkyrias mintis - obsesijas, kurios verčia atlikti  pasikartojančius veiksmus, ritualus – kompulsijas. Taip pat yra įmanoma sirgti obsesinius kompulsiniu sindromu ir turėti tik kompulsijas, ar tik obsesijas. Sergantieji OKS, gali nesuprasti, kad jų obsesijos neracionalios ir bandyti jas ignoruoti ar sustabdyti, tačiau tau tik padidina patiriamą stresą ir nerimą. Galiausiai, ligoniai turi atlikti kompulsinį veiksmą tam, kad sumažintų nerimą. OKS dažnai būna susijęs su kokia nors tema, pavyzdžiui ligonis gali bijoti užsikrėsti mikrobais, todėl jis gali kompulsiškai  plauti rankas tol kol pažeis jų odą. Įkyrios mintys ir impulsai vis grįžta, nepaisant pastangų jų atsikratyti. Tai priveda prie ritualų susiformavimo, kurie ir yra patognominiai OKS požymiai.


Priežastys

Nėra žinomos tikslios priežastys sukeliančios obsesinį-kompulsinį sindromą. Egzistuoji dvi pagrindinės teorijos aiškinančios šio sindromo atsiradimą. Biologinė teorija, kuri teigia, kad OKS sukelia pakitimai galvos smegenyse ir jos cheminiuose komponentuose, bei genuose. Kita teorija, teigia jog aplinkos faktoriai paskatina OKS atsiradimą, pavyzdžiui: infekcijos. Tačiau reikalingi tolimesni moksliniai tyrimai. Riziką susirgti OKS didina ligos atvejai šeimoje, bei didelį stresą sukeliantys, traumuojantys gyvenimo įvykiai.


Simptomai

Obsesinis-kompulsinis sindromas dažniausiai pasireiškia obsesijom ir kompulsijom, tačiau įmanoma turėti tik obsesijų simptomus ar tik kompulsijų simptomus. Trečdaliui sergančiųjų OKS kartu pasireiškia tikai.

Obsesijos tai pasikartojančios, įkyrios mintys ir nepageidaujami impulsai ar vaizdiniai, kurie sukelia stresą ir nerimą. Jų bandoma atsikratyti atliekant kokį nors veiksmą ar ritualą. Jos dažniausiai pasireiškia mąstant, stengiantis susikaupti ar atliekant kitus veiksmus. Dažniausios temos yra:

  • užterštumo baimė
  • eiliškumo ir simetrijos poreikis
  • mintys apie savęs žalojimą
  • nemalonius agresyvios mintys ar seksualiniai vaizdiniai

 Obsesijų ženklai ir požymiai yra:

  • Baimė užsikrėsti mikrobais spaudžiant rankas ar liestis prie daiktų, kuriuos lietė kiti.
  • Dvejojimas ar užrakintos durys, išjungta viryklė.
  • Stiprus susijaudinimas ir stresas kai daiktai nėra išdėlioti pagal eiliškumą ar nepasukti į tam tikrą pusę.
  • Vaizdiniai apie savęs ar kito žalojimą
  • Mintys apie keiksmažodžių šūkaliojimą
  • Situacijų, kurios sukelia obsesijas vengimas, pavyzdžiui: paspausti ranką.
  • Gėda dėl nuolatinių seksualinių vaizdinių pasikartojimo galvoje.

Kompulsijos tai pasikartojantis elgesys ar veiksmas, kurį ligonis yra verčiamas atlikti prie savo valią. Tokie veiksmai turėtų sumažinti nerimą sukeliamą obsesijų ar „apsaugoti“ nuo kažko. Tačiau tokei veiksmai nesukelia jokio pasitenkinimo ir sukelia tik laikiną palengvėjimą. Ligoniai taip pat gali susikurti taisykles ar ritualus, kurie padeda kontroliuoti obsesijų sukeliamą nerimą. Kompulsijos dažniausiai yra neracionalios ir nėra tiesiogiai susijusios su obsesijomis. Dažniausi kompulsijų tipai:

  • Plovimas ir valymas
  • Skaičiavimas
  • Tikrinimas
  • Patvirtinimo reikalavimas
  • Griežto rėžimo laikymasis
  • Tvarkos laikymasis

Kompulsijų pavyzdžiai:

  • Rankų plovimas kol pažeidžiama oda
  • Nuolatinis pasikartojantis tikrinimas ar užrakintos durys
  • Nuolatinis pasikartojantis tikrinimas ar išjungta viryklė
  • Skaičiavimas tam tikru metodu
  • Tylus maldos, žodžio ar frazės kartojimas
  • Priekių išdėliojimas taip, kad visos etikės būtų atsuktos į vieną pusę.

Iš pradžių simptomai dažniausiai būna nežymūs ir palaipsniui sunkėja. Ligos sunkumas keičiasi su laiku. Dažniausiai pasunkėja kai ligonis patiria daugiau streso. OKS laikoma neišgydoma liga, kuri kartais gali būti labai sunki ir atimanti daug laiko, bei sukelti invalidumą. Suaugusieji dažniausiai supranta, kad jų obsesijos ir kompulsijos yra nelogiškos, tačiau vaikai gali to nepastebėti. Šis sindromas gali komplikuotis nerimo sutrikimais, depresija, valgymo sutrikimais, savižudiškomis mintimis ir elgesiu, alkoholizmu, sutrikdyti gyvenimo kokybę ir gebėjimą lankyti mokyklą ar darbą.


Diagnostika

Obsesinis kompulsinis sindromas diagnozuojamas atmetant kitas ligas galinčias jį įmituoti ar sukelti panašius simptomus. Tuomet atliekamas psichologinis paciento įvertinimas. Tam, kad būtų diagnozuotas obsesinis kompulsinis sindromas, simptomai turi atitikti specialius standartinius OKS kriterijus ir trikdyti paciento kasdienį funkcionavimą.


Gydymas

Kartais neįmanoma išgydyti OKS, tačiau gydymas gali padėti suvaldyti obsesijas ir kompulsijas, sumažinti jų įtaką paciento gyvenimui. Pagrindiniai gydymo metodai yra psichoterapija ir medikamentinis gydymas, arba abu. Psichoterapija padeda pacientams įveikti savo obesijas, sumažinti nerimą, pagerina jų gyvenimo kokybę. Ji gali būti individuali, šeimos ar grupės terapija. Medikamentai taip pat padeda kontroliuoti obsesijas ir kompulsijas, dažniausiai vartojama vaistų grupė gydyti OKS yra antidepresantai. Sunkiai, gydymui rezistentiškai ligos formai gydyti labai efektyviai pasaulyje taikoma giliųjų smegenų stimuliacija.  Po šios operacijos daugelis ligonių gali pradėti gyventi normalų gyvenimą.

Šiuo metu atsiranda vis daugiau įrodymų apie ypač efektyvų šios ligos gydymą Gama peiliu, kurio efektyvumas net viršyja giliosios smegenų stimuliacijos efektyvumą (žiūrėti angl. str.).

Labai liūdna, kad šiuo laikotarpiu, kuomet medikų rankose tokie galingi įrankiai gydyti šiai ligai, tik labai maža dalis pasiekia neurochirurgus visame pasaulyje.Tačiau dalis psichiatrų susidurę su ypač sunkiais ligos atvejais, kuomet joks kitas gydymas neefektyvus išdrysta pasiūlyti ir tokį radikalų šios ligos gydymo būdą.